Jobb och utbildning

I hela Sverige är eller går i stort sett alla på semester nu. Inom industrin är detta inget stort problem eftersom ALLA är på semester. Däremot är det värre inom vården. Sjukdomar och skador tar tyvärr inte semester under juli och augusti, och vi behöver kompetent personal även på sommaren. En kompis till mig som pluggar till läkare fick för två år sen ett sommarjobb å ett sjukhus i Sverige och berättade att de blev lämnade underbemannade och att nästan alla anställda hade lite eller ingen erfarenhet sen tidigare. Därför blir jag glad när jag nu läser positiva nyheter om bemanningen inom vården i sommar. SKL skriver till exempel i ett pressmeddelande att fler insatser ska säkra vården i sommar och regionen Halland skriver att sjukhusen bland annat ska samarbeta mer i år.

Även om det är positivt att det görs fler insatser är det ändå tydligt både på pressmeddelandet från SKL, och andra pressmeddelanden att det fortfarande kommer bli en tuff sommar på många håll. Landstinget Dalarna skriver till exempel att det är tillfredställande bemanning i sommar, men läser man vidare lite i texten ser man snart att "bemanningsläget är tillfredsställande inom större delen av Landstinget Dalarnas verksamheter" och att sommarbemanningen ser ut ungefär som förra sommaren. Det står rakt upp och ner att bemanningen är skör i sommar.

Jag tycker personligen att man borde klara av att planera det bättre. Det är absolut inget enkelt problem och det är inget som man löser månaden innan sommaren. Men eftersom man vet att det är ett återkommande problem har man också gott om tid under resten av året att planera inför det. 


Be the first to rate this post

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Comments are closed